De grote overtocht!

Na het ingaan van de sluis bij Makkum, Kornwerderzandsluizen, kwamen we de Waddenzee op. Daar vaarden we op de motor, omdat zeilen niet handig is omdat je in de vaargeul moet blijven ivm ondieptes. Constant kijken we naar de twee volgende verlichte rood en groene boeien. Daartussen moeten we varen. Ook merken we dat niet alle boeien verlicht zijn. Dit betekent af en toe een uitwijkmanoeuvre om geen boeien te raken. Opeens een grote, groene boei bij de punt van de boot. Toen ik naar bed ging om wat slaap te pakken, voeren Bart en Paul de Vliestroom op en de Stortemelk. Daar is het heel ondiep, dus staan er veel golven.. Francisca weet hier alles van, je surft tussen de boeien door. Je moet de vaargeul zodanig lang volgen dat je bijna in Texel bent, voordat je de zee op kunt draaien. Nog even contact met familie en toen viel de verbinding weg en waren we te ver uit de kust.

We voeren eerst een stuk langs Vlieland en Terschelling en vervolgens staken we de twee snelwegen voor de beroepsvaart over. Een snelweg met vrachtschepen naar Noorwegen en de andere kant op naar Engeland. Ik wilde nog kijken of ik voor zo’n tanker langs kon, maar Paul adviseerde van niet.. Ja en zo waren de eerste 10 uur van onze reis al voorbij voordat je het weet.

Wat hebben we daarna allemaal gehad op zee?
– super lekkere wind waardoor we onze maximaal gehaalde snelheid kunnen noteren op 11 knopen!
– super kicke gave momenten toen we de gennaker opzetten en we onwijs hard over zee stoven
– heel veel geluk dat we de gennaker net op tijd binnen hadden (anders hadden we natte voeten gehad)
– verboden vragen: ‘lekker geslapen ?’ (NEE!). ‘Regent het?’ (JA!)
– onwijze plensbui; van 15 knopen naar 30 knopen in een keer, wind draait helemaal om; heftige shit. En dan ook nog onweer
– en ja je gaat stinken na 3 dagen weinig tot niet wassen.
– Paul zijn eerste visactie! Nog niets gevangen helaas!
– zonnige momenten tijdens de tweede dag, lekker warm! Zeilpakken uit, korte broeken aan!
– hommels in de boot die de hele reis mee voeren. Eentje heeft de plensbui niet overleefd, de rest ligt nog te drogen in de zon
– leuke gesprekken via marifoon met de andere twee boten (we raken eraan gewend om door dat ding te praten)
– zooitje in de boot (overal kleren, sokken, macaroni, koffievlekken, gevallen spullen)
– bami met schimmel erop
– het gevoel krijgen van een Volvo ocean race tijdens het zeilen in de nacht met heel veel wind en hoge golven

Rond een uur of half 4 ‘s nachts voeren we het flekkefjord binnen en is de familie op de hoogte dat we goed zijn overgekomen. Opgelucht en trots dat we de overkant hebben gehaald.

Het eerste dat ons opvalt, is de heerlijke geur van land; dennenbossen. Je ruikt gewoon kerstbomen! Ook is het veel minder lang donker, zodat we in het licht het fjord binnen varen. Prachtig, hoge rotsen en piepkleine huisjes, steigers, etc. Na een uurtje komen we aan in het dorpje Flekkefjord en leggen we aan in een schattig klein haventje.
overtocht naar noorwegen 2014 – Medium
Na een half uurtje komt de 2e boot en gaan we aan de welverdiende havenborrel. Het duurt echter nog 4 uur voordat de 3e boot er is… Dus die borrel liep een beetje uit.. De mensen hier zullen wel denken… Borrelen zij altijd tussen 04.30 en 09.30?? Gezellig even nagepraat, een paar gekken (waaronder Bart) is het water in gedoken en toen lekker naar bed.

Teruglopend naar onze boot komen we 2 Noorse mannen tegen. ‘Komen jullie helemaal uit Nederland met de boot?’ Waarom niet met het vliegtuig? Dan realiseren wij ons pas dat het best wel speciaal is wat we hebben gedaan… Moet nog een beetje zinken allemaal.

We willen net gaan liggen als er een mannetje verse broodjes en een krantje komt brengen, heel funny. “You are not from here, just look pictures!”

Poeh, als we eenmaal in bed liggen, zijn we binnen 1 minuut vertrokken!! Lekker bijslapen!

  3 comments for “De grote overtocht!

 1. Francisca en René
  08/07/2014 at 20:28

  Wat onwijs gaaf joh! Ben super trots op jullie! Geniet lekker van jullie welverdiende vakantie. Dikke kus en tot over een “paar” weken.

 2. Mireille
  08/07/2014 at 23:51

  Gaaf dat het zo goed is gegaan en dat met heftig weer ! Leuk om te horen ‘land in zicht ‘ 🙂 geniet van het mooie land en lekker niksen op de boot. zwemmen Brrr koud daar , boekje lezen lekker zeilen En dat nog Zes heerlijke weken mmmmm

 3. Josbert
  30/07/2014 at 09:07

  Stoer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *