Summer is back in town!

Vrijdag 20 mei 2016 – Vathi (Ithaca)

Als we wakker worden rond een uur of half 8 horen we heel veel regen op de boot. Wij draaien ons nog even om. Tegenover onze boot zit een appartementencomplex en deze mevrouw verhuurt haar kamers om te douchen. Ze opent de deur van het appartement en wij kunnen dan in de douche van het appartement douchen. We krijgen allemaal een andere kamer in het complex… ik zou jullie niet aanraden om hier te gaan overnachten… je wilt hier niet dood gevonden worden… de douche van de boot is nog groter… wel lekker warm water. Je betaalt 3 euro per persoon. Petra haalt na het douchen lekker brood bij de bakker en Paul gaat ook nog even douchen bij die mevrouw. Het duurt wel erg lang en dan blijkt dat het koude water op is… Ik denk eerst dat hij zich vergist, maar nee, niet het warme, maar het koude water is op…. Hij moet wachten totdat er weer nieuw koud water is… Als hij ook (eindelijk) gedoucht is, gaan we ontbijten.

Ook drinken we nog ergens koffie (voor de nummer 2) en huren dan een autootje. We hebben besloten om hier de komende nacht nog te blijven, omdat er storm verwacht wordt vanmiddag. Dus met een auto het eiland verkennen. Hele aardige autoverhuur meneer; geen borg, geen betaling vooraf en een grotere auto dan we dachten… je kunt merken dat het nog voorseizoen is overal. We rijden het eiland rond en stoppen bij een oud klooster boven op de berg, waardoor je een super mooi uitzicht hebt over Ithaca en de baai waar wij liggen. Vervolgens rijden we door naar Stavros, een dorp in het noorden van het eiland. Leuk om over dit eiland te rijden en te zien hoe mensen hier wonen. We kunnen ook nog een bezoek brengen aan de havens Kioni en Frikes, maar daar zijn we met de boot al geweest. De hele tijd hebben we kleine regenbuitjes onderweg, maar nog geen storm..

IMG_20160520_121556

IMG_1461 (1)

IMG_1463

IMG_1079

Na koffie in Stavros en het bezoeken van een kerkje daar, rijden we weer terug richting Vathi. Ik zie dat je net voor Vathi omhoog kunt rijden en dan het mooiste uitzicht hebt over het hele eiland… dus wij met de auto dat pad in. We rijden allemaal kleine eenrichtingsweggetjes in en komen steeds hoger in de bergen… maar uiteindelijk kunnen we ‘het balkon van Ithaca’ niet vinden. Het loopt dood… we rijden dus weer terug (via andere weggetjes) naar beneden. Als we terug zijn in Vathi, gaan we lekker lunchen bij een soort snackbarretje. We eten (voor het eerst deze vakantie) een broodje giros. Erg lekker. We zitten op het terras onder parasols in de regen. Het is niet koud, maar toch wel fijner als de zon schijnt!! Nog steeds geen storm. De rest van de middag doen we ons ding. De een zit te bloggen, de ander te lezen of als je Mireille heet, kijk je naar je gemiste afleveringen van Utopia!! 🙂  Nog steeds geen storm.

IMG_1468 IMG_1466

Tegen de avond begint het een beetje te waaien, maar het mag geen naam hebben. We lopen het dorpje door en eten bij Nikos Restaurant. Echt een familierestaurant met keus te over. We eten hier (het is niet zo lekker) en dan opeens wordt het pikdonker… de stroom valt uit in de hele wijk en overal zie je telefoons als lichtjes… altijd fijn, die gratis wifi bij restaurants. Onze telefoons liggen op tafel voor appjes, facebook, windgegevens, weergevens, uploaden van foto’s, etc. De laptop ligt binnen aan de stroom… Na een klein kwartiertje komen er kaarsjes op tafel en uiteindelijk doet de stroom het weer. Het is inmiddels hard gaan waaien, waardoor het niet meer fijn is om buiten te zitten, dus we rekenen af en lopen terug naar de boot…. Niet voordat we natuurlijk een ijsje zijn gaan halen bij de hele lekkere bakker in het dorp… super lekker. Ik houd het klein en neem een mini hoorntje. Nog even kletsen op de boot en dan lekker slapen! De wind loeit door de masten, maar het valt allemaal heel erg mee. Het eten valt bij mij niet goed, dus de halve nacht breng ik niet in mijn bed door…

Zaterdag 21 mei 2016 Vathi (Ithaca) – Fiskhardo (Keffalonia)

Het regent de hele nacht echt keihard. Ik heb het nog nooit zo hard horen regenen… Ook horen we bliksem en onweer, maar niet heel dichtbij. Het blijft plensen en plensen. Overal liggen plassen water op de stoepen en straten. Niet te vergelijken met de afgelopen dagen. We blijven lekker lang binnen en uiteindelijk wordt het rond 10.00 uur (de app van windguru had het bij het juiste eind) droog. We ontbijten met heerlijke croissants en donuts van de bakker en Paul heeft ook zo’n heerlijke appeltaart meegenomen. Hij kon de verleiding niet weerstaan! We gaan wachten tot vanavond met opeten!! De hele dag eten we gezond om vanavond te kunnen zondigen met de appeltaart! We gaan nog even aan de koffie bij een tentje op het leuke pleintje in Vathi (met wifi en wc) en als het dan helemaal droog is en de lucht weer helder is geworden, besluiten we om te vertrekken. We gaan vandaag naar Fiskhardo (Keffalonia). Ongeveer 17 mijl van Vathi vandaan (ongeveer 3,5 uur varen).

IMG_5772

We varen relaxed de baai uit, maar dan blijkt dat we een groot stuk tegenwind hebben. Door het slechte weer van de afgelopen dagen, staan er ook veel golven. Paul en ik vertellen over onze BPM (bonken per minuut), voor velen al bekend uit eerdere blog berichten. Als je tegen de wind in vaart, knalt de boot op de golven. Dan hoor je een enorme bonk; een heel vervelend geluid en gevoel. Als wij meer dan 10 bonken per minuut (bpm) voelen, gaan we terug naar een haven; dan hebben we er geen zin in. Gelukkig hadden we nu weinig bonken per minuut, maar we besluiten om toch maar eerst een slag ‘aan de wind’ te zeilen en dan overstag te gaan om het eiland te ronden en naar de goede richting te varen. Mireille heeft het de hele week al koud, vooral ’s avonds en ’s nachts (2 dekbedden), maar vandaag gaat ze helemaal los. Ik zit in een fleecetrui en windstopper en zij staat in haar t-shirt achter het roer in de wind… kan aan mij liggen… Als we de slag terug maken naar het eiland, krijgen we veel windvlagen en trekken we de zeilen een stuk in, zodat we minder wind vangen. Dat zeilt toch veel lekkerder.

IMG_5756

Als we de punt van het eiland ronden en dus een andere koers varen, valt de wind helemaal weg en kan het zeil weer helemaal uit. Helaas te weinig wind om nog een beetje vooruit te komen, dus de motor gaat erbij. Weer zijn we de hele tijd dolfijnen aan het spotten (niet gezien helaas) en dan varen we Fiskhardo binnen. Dit dorp wordt ook wel het Saint Tropez van Griekenland genoemd. De havaianas zijn hier 5 euro duurder dan in het dorp hiervoor en de restaurants zijn gewend aan veel toeristen die veel uitgeven. Je ziet het aan de keurig geverfde winkels, de moderne inrichting, de leuke spullen en kleding, etc. Hier wordt veel geshopt!

IMG_5764 IMG_5762

Als we de haven binnen varen, is er een Australische boot die problemen heeft met zijn anker.. drie mannen zijn op het voordek bezig met de ankerketting en de vrouw achter het roer schreeuwt tegen ons dat ze ruimte nodig heeft en dat ze maar een kleine motor heeft en geen boegschroef. Dus of we op willen rotten…. (zo zei ze het niet hoor, maar daar kwam het wel op neer..) Wij varen rustig rondjes en kijken alvast waar we willen liggen. Als deze gestresste Australische boot weg gevaren is, gaan wij recht voor ons gewilde plekje liggen en gooien ons anker uit. We laten de ankerlijn rustig uitlopen, varen naar achter en gooien de lijntjes naar de kant. We stoppen het anker, zodat we net voor de kant stilliggen. De lijntjes worden keurig door de buren aangenomen, super fijn. Als wij net liggen, komt er nog een andere boot aanleggen. Die legt zijn anker over al onze ankers heen… lekker handig… Maar, de jongens van deze boot komen keurig vertellen dat ze inderdaad over ons anker heen liggen en morgenochtend om 06.30 uur weg gaan. Als dit allemaal goed gaat, kan hij dus gewoon weg zonder problemen met onze ankers.. Keurige aanleg, we krijgen er gevoel voor!

We liggen weer aan het terras van een restaurantje. Dat is echt heel raar. We stappen van de boot op hun terras en lopen tussen de stoeltjes en tafeltjes door het stadje in. Leuke winkeltjes met kleding, schoenen, badkleding, zeep, souvenirs, etc. We kopen wat leuke dingetjes en boodschappen voor morgenavond en gaan dan weer terug naar de boot.

Na het diner genieten we eindelijk van de appeltaart die we vanmorgen gekocht hebben… Helaas blijkt dit een ware teleurstelling. Het is helemaal geen appeltaart, maar een cake met een paar appelschijfjes bovenop. Het is heel droog en ‘de zonde niet waard’! We besluiten om de appeltaart morgen te gebruiken om vissen te vangen. Later liggen we in bed nog tot een uur of 4 te loungen op de muziek van de bar op de hoek..

Zondag 22 mei 2016 – Fiskhardo (Keffalonia) – Port Leone (Kalamos)

Mireille is het eerst wakker en is al op weg naar de douche. Ook het douchen kost hier veel geld, 5 euro! Er is maar 1 man die douches aanbiedt aan toeristen, waardoor de prijs heel hoog blijft. Die man lacht in zijn vuistje en wordt slapend rijk! De zomer is weer terug na de laatste twee regenachtige dagen, heerlijk! Om 09.00 uur is het al heel warm! We zitten lekker rustig wakker te worden en dan gaat er een boot weg die ons anker meepakt en dat van de buren. Je doet er niets aan, maar het is niet prettig.. Twee dinghy’s (bijbootjes) schieten te hulp en na een beetje gedoe lukt het om onze ankers van zijn anker af te halen en weer naar de bodem te laten zinken. Wij trekken ons anker een beetje aan en gelukkig liggen we nog goed vast. Het stond al in onze havengids dat hier veel gedoe is met ankers…

Ook hier eten we een hele grote croissant als ontbijt, lekker! Daarna nog een cappuccino freddo (koude cappuccino met vanille ijs) in verband met de goede wc in dit restaurant en dan gaan we op pad. Vanavond willen we in een baai overnachten waar Paul en ik jaren geleden ook zijn geweest. Ons anker gaat op zonder andere ankers mee te nemen, dus alles gaat prima. We varen de haven uit, hijsen de zeilen en binnen korte tijd gaat de motor al aan, want het waait heel lichtjes…We hopen vandaag dolfijnen te spotten, dus we zitten weer het water af te turen of we ze zien… Mireille (ons Orakel) heeft aangegeven dat we woensdag dolfijnen zullen zien… dus vandaag nog niet. Tot nu toe heeft ze gelijk.

IMG_5775

 

Het wordt steeds warmer en op een gegeven moment besluiten we het water in te gaan. Mireille en Paul liggen er als eerste in en laten zich door de boot voor trekken… Muziekje vanaf de boot, ze liggen te genieten in het water. Petra en ik wisselen hen af, zodat we allemaal even lekker afgekoeld zijn door het zoute water van de Middellandse Zee. Het is nog koud als je erin springt, maar als je door bent, is het eigenlijk best lekker!

IMG_1503

IMG_1489

Na ons zwemavontuur proberen we de baai te vinden waar we willen overnachten. Dat is niet gemakkelijk met alle bergen en eilandjes om ons heen. De kaartplotter geeft niet goed aan waar wij varen, dus dat maakt het ook niet makkelijker. Uiteindelijk bereiken we Port Leone; een baai waar een kerkje staat boven op de berg en verder zijn er allemaal verlate huizen. De enige bewoners zijn geiten met belletjes om hun nek en krekels. Als we de baai invaren, zien we hele donkere wolken verschijnen.. het zal toch niet gaan regenen… het geluk is aan onze kant en het blijft gelukkig droog en het trekt weer open.

In de baai ligt nog een Sunny Sailing boot en tegelijk met ons komt een (Oostenrijks) bootje aanvaren. We kiezen tot twee keer toe een ankerplek en discussiëren over de beste manier van aanleggen. Ik ga met een lange lijn naar de kant en die maken we dan vast aan de achterkant van de boot en aan een boom op de kant. Aan de voorkant gooien we twee ankers uit, zodat we goed vastliggen en niet richting strand of rotsen kunnen drijven. Als we net liggen, besluit een 3e boot ook in deze baai te ankeren (en gaat ongeveer 4 meter van ons af liggen). Beetje jammer. We pakken al onze spullen voor de bbq op het strandje en varen met het bijbootje heen en weer naar de kant, totdat al het eten en wijzelf op het strand zijn. Daar houden we een bbq, super leuk. Zonde is wel dat hier op het strandje heel veel afval ligt. Mireille kan het niet aanzien en vult een vuilniszak met zooi. We zouden zo nog gemakkelijk 5 vuilniszakken kunnen vullen met zooi… Zo zonde om dit vervuilen. Het is echt een idyllische plek.. Zonde!

IMG_1547

IMG_20160522_191518

IMG_1539

Als iedereen en alle spullen weer terug zijn via het bijbootje op de boot, zitten we nog lang buiten. Het is heerlijk in de avond, zo zonder wind. We zien heel veel sterren aan de hemel, maar de maan is niet te zien. Het is niet echt donker; mooi om zo in een afgelegen baai naar de sterren te kijken… Als dan een uurtje later onze boot opeens toch helemaal verlicht wordt door de maan die boven de bergen uit komt, stijgt ons geluksgevoel voor deze dag naar een 10+!

Maandag 23 mei 2016 Port Leone (Kalamos) – Paleiros (vaste land)

Het was vannacht heerlijk stil in de baai en het enige geluid dat je hoorde was van geitenbelletjes en krekels. Super lekker geslapen. Omdat we in deze idyllische baai liggen, vinden we dat we moeten zwemmen in plaats van douchen. Dus Peet als eerste het water in en wij volgen. Super lekker zo in de ochtend, ultiem zomervakantiegevoel. Op het achterdek van de boot wassen we onze haren en douchen ons af met zoet water.

Als we ons staan af te drogen, komt er een vissersbootje voorbij. Hij verkoopt tonijn en vraagt of wij een tonijn willen kopen. Natuurlijk!! Toen wij hier jaren geleden lagen, kwam er ook een visser voorbij en toen hebben we het niet gedaan… Daar hadden we nog steeds spijt van! We kopen dus een tonijn voor 5 euro en Paul gaat aan de slag met het verwijderen van de ingewanden (voor de eerste keer!!). We hebben er een filmpje van, maar ik zal jullie alvast trakteren op een foto.

IMG_1562

Mireille bakt lekker eieren en daarna gaat Petra met Paul met het motorbootje varen. Dat heeft ze niet eerder gedaan en ze crosst het water over. Ook gaan Paul en ik nog even naar de kant om de verlate huizen te bekijken en het kerkje. Je kunt hier zo een taverne beginnen… we fantaseren erop los.. Ook Mireille en Petra gaan ook nog even kijken.. We durfden niet met zijn vieren in het bijbootje…

We doen lekker rustig aan (en willen eigenlijk niet weg hier) en rond 12.30 varen we deze prachtige baai uit. We hadden drie keuzes vanuit hier: Astokos (naar het zuiden), Mitakas (naar het noorden, dichtbij), Palairos (naar het noorden, wat verder weg). We hebben een wind vanuit het zuiden, dus we varen waar de wind ons brengt. Mitakas is te dichtbij en dus gaan we naar Palairos. De wind laat ons in de steek, dus veel met de motor gevaren.

IMG_5774

Paul is in slaap gevallen op de ene bank en na een korte lunchbreak met salade op de andere bank weer in slaap gevallen. Ik ga op de voorkant van de boot heerlijk in het zonnetje liggen. Blij dat de zon weer terug is!! Eind van de middag komt de wind op zetten en kunnen we nog een uurtje lekker zeilen.

Rond een uur of 5 bereiken we het dorpje Palairos. Een leuk haventje/dorpje. We worden door twee jongens geholpen met aanleggen. Fijn. Achteraf wilden ze hier volgens mij geld voor hebben, maar hebben dit niet gevraagd en wij hebben er niet aan gedacht. Mensen hebben het moeilijk hier. Dat kun je zien aan alles. Weinig toeristen, slecht onderhouden restaurantjes, etc. Een restauranthouder komt bij de boten die net aankomen langs om zijn restaurant aan te bevelen, heel slim. We krijgen zijn kaartje en mogen morgenochtend gratis bij hem douchen. We doen boodschappen bij de Express (hele mooie supermarkt) en laten bezorgen bij de boot. Ook even een drankje bij de Yachtclub direct aan de zee met een kiezelstrandje. Superplek! Ik heb opeens een raar gevoel over die jongens die onze lijntjes aanpakten bij de boot en ga toch even terug naar de boot om alle luiken dicht te doen… Stom dat ik dat opeens kan hebben….

Naast ons ligt een man die met een engelse vriend 7 maanden per jaar vaart (we horen zijn hele levensverhaal). Ze zijn geen homo’s, maar zeilmaten of zeilbroeders… We tanken water, want onze tanks zijn inmiddels wel bijna leeg. Ook komt er een autootje langs om kersen en aardbeien te verkopen. En er komt een baggerkraan de steiger op gereden om te gaan baggeren aan de kop van de steiger. Dat is een leuk gezicht; onwijs verroeste kraan waarvan je elk moment denkt dat hij breekt…

We maken de tonijn verder klaar en smikkelen deze als borrelhapje met zijn vieren op. Ja, met zijn vieren, Mireille heeft ook geproefd! Daarna gaan we lekker eten bij de man die zijn restaurant kwam promoten. Er zijn hier weinig toeristen, waardoor alle restauranthouders graag willen dat je bij hen komt eten… sneu! Na het eten vertelt de restauranthouder ook dat het vervelend is dat er in de haven veel boten voor langere tijd liggen. Hierdoor is er minder ruimte voor dagjesmensen en heeft hij minder omzet. Ook het hotel in de buurt bezorgt hem problemen. Dat hotel probeert mensen in het hotel te houden door speciale avonden te organiseren (bbq avond, salsa avond, etc.) en hierdoor komen er minder mensen het dorpje in… Ze hebben echt last van elkaar. Teveel horeca en te weinig toeristen..

IMG_5771

IMG_1557

Op de boot schrijf ik aan mijn blog en we gaan (alweer uitgeput door zoveel buitenlucht!!) naar bed.

Tot de volgende blog!!

  3 comments for “Summer is back in town!

 1. Wilma
  24/05/2016 at 11:11

  Lieve zeelieden,
  Het was weer een gezellig verhaal.
  Kees zou supertrots op Paul geweest zijn!

 2. je zus
  24/05/2016 at 11:19

  het orakel ???? omg, je hebt je roeping gemist: wordt journalist of schrijfster ?
  verse tonijn, jammie, jammie
  enjoy lieverds ??

 3. René
  25/05/2016 at 14:09

  We kunnen niet wachten op het volgende verslag, dank je wel voor het delen van alle leuke avonturen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *