Engeland – Frankrijk – Engeland

Maandag 3 augustus

We slapen lekker uit en doen rustig aan. Helaas regent het, wat ook niet bevordert om de boot uit te gaan… Paul, Jan en ik gaan op zoek naar een gastenvlaggetje van Guernsey. Zo’n vlaggetje hang je in de boot als je het land binnen vaart. Voor Guernsey zijn deze vlaggetjes niet te koop in Nederland, dus we gaan hier op zoek. We lopen eerst naar de havenmeester om onze overnachting te betalen (36 pond) en aan hem vragen we waar we zo’n vlaggetje kunnen scoren. We komen bij dit havenkantoor Nederlanders tegen die we ook in Dieppe en Duinkerken hebben gezien. Je ziet dat veel mensen hetzelfde rondje aan het zeilen zijn. Op de weg terug gaan we naar een kantoortje waar je RIB tochten kan boeken. Morgen (als het mooier weer is) willen we een RIB tocht maken naar het eilandje Sark. Daar scheur je dan heen met deze speedboot en dan bekijk je het eiland en de grotten eromheen. Lijkt ons super leuk! Morgen om 12.00 uur is het zover! We lopen naar het vlaggenwinkeltje achter het tourist information centre, maar daar zijn de vlaggetjes op. De leverancier heeft ze niet geleverd.. dus zonder vlaggetje gaan we terug naar de boot. Paul en ik maken nog een wandeling door het centrum van Guernsey, gaan een beetje shoppen en lunchen ergens op een soort marktplein bij een lunchroom met dezelfde sfeer als ‘Aan de Tafel’ in Voorburg. Daarna even wat boodschapjes doen en naar de boot. De regen is verdwenen en we relaxen lekker in het zonnetje de rest van de middag met wat toastjes en een stukje brie uit Frankrijk. ‘s Avonds besluiten we uit eten te gaan met zijn allen. We lopen het centrum door en kiezen restaurant Christie’s. Eerst even een biertje, omdat ze geen tafels beschikbaar hebben en dan lekker aan tafel. Ze hebben hier aan de ene kant een bistro en aan de andere kant een restaurant. Wij eten in de bistro en eten echt lekker. In dit straatje zit een huis dat graag een balkon wilde hebben, maar hier geen geld voor had. Ze hebben dus maar een balkon geschilderd, super grappig.

Dinsdag 4 augustus

Het waait heel hard, dus we hebben er goed aan gedaan om vandaag niet te vertrekken. En, we hebben om 12.00 uur onze RIB tocht, hartstikke gaaf. Totdat die meneer om 10.30 uur belt dat de tocht niet door kan gaan in verband met de harde wind… Ze kunnen dan de grotten niet in… Okee, jammer! Dan maar andere plannen maken! Paul repareert een luik boven ons bed, zodat het niet meer lekt op mijn gezicht als het regent 🙂 en vervolgens gaan we op pad. We gaan eerst naar het kasteel en komen langs het andere winkeltje waar ze gastenvlaggetjes van Guernsey verkopen.. Ze hebben er nog maar 1… er komt nog een ander winkeltje bij het kasteel en ook daar hebben ze er nog 1. Wat een geluk, allebei een gastenvlag van Guernsey in the pocket. Gelijk ophangen als we bij de boot zijn! Dichtbij het kasteel hebben ze een soort hele grote bak met water gemaakt waar ze met optimisten kunnen zeilen en waar ook mensen met hun radiografisch bestuurbare zeilbootjes spelen. Doet me denken aan Friesland, daar heb ik dat ook een keer gezien (toch Mireille en Francis?). We lopen naar het kasteel, maar als we de entreeprijs zien, besluiten we om dit niet te doen.. echt duur voor alleen een kasteel.. Dus zijn we doorgelopen naar het alom bekende Sea Aquarium. Op de weg hiernaartoe horen we kinderen gillen van plezier.. Het lijkt wel alsof er hier een zwembad is.. Als we verder lopen, zien we daadwerkelijk een zwembad in de zee. Dit zwembad is alleen zichtbaar als het eb is. Als het vloed is, loopt het helemaal onder water en lijkt het alsof er niets is… Echt heel grappig! Zo wordt het water in het zwembad dagelijks 2 keer ververst met nieuw zout water. Heel leuk!

We komen aan bij het Sea Aquarium en betalen verwachtingsvol de toegangsprijs aan de vriendelijke mevrouw achter de kassa. Spannend hoor… zal het vergelijkbaar zijn met Blijdorp? Artis? Ben benieuwd! Het blijkt echter een veredelde dierenwinkel te zijn die heel veel achterstallig onderhoud heeft en slecht laat zien welke dieren er zijn. Na 1 slang, 3 spinnen, 5 schildpadden en een 50 tal vissen, waaronder 1 vis waarvan we ons überhaupt afvragen of het wel een vis is (zie foto), staan we weer buiten. We lopen terug naar de boot en besluiten om uit eten te gaan van het geld dat we over hebben gehouden van de RIB tocht. Dan wordt het toch nuttig besteed. Tom mag bepalen waar we gaan eten. We lopen wat restaurantjes af en kiezen dan weer voor Christie’s, maar dan de restaurant kant. Heerlijk gegeten, echt een aanrader in Guernsey! Lekker op tijd naar bed, want morgen nemen we afscheid van Guernsey en gaan we de thuisreis aanvaarden…

Woensdag 5 augustus

Vandaag vertrekken we om 09.15 uur (NL tijd), omdat we dan de stroom mee krijgen richting Brighton, Engeland. Brighton is 125 mijl varen, best een eind dus. We zullen er ongeveer 18 uur over doen, hebben we uitgerekend. Het eerste stuk hebben we de motor nog even erbij, maar dan neemt de wind het over (nu een keer van achter), dus we kunnen heerlijk zeilen. In de Race of Alderney, het stuk zee tussen het kanaaleiland Alderney (Engeland) en Cherbourg (Frankrijk) krijgen we 4 uur lang maximale stroom mee. Onze boot ging op een gegeven moment 8 knopen, maar door de 6 knopen meestroom, varen we 14 knopen.. Zo gaaf, dat gaat echt heel hard. Het is wel een soort van wasmachine, het water gaat alle kanten op. Hier moet je echt niet komen met tegenwind of tegenstroom… dan komt je niet vooruit. Wij hebben hier dus perfecte condities, super! Dankzij de goede berekeningen van Ilona! De eerste 30 mijl leggen we dan ook in 3 uurtjes af. En we zijn nu weer in Frankrijk.

Nu nog 95 mijl te gaan. Die gaan wel wat langzamer, want op een gegeven moment staat de stroom tegen en word je dus terug gezet. In plaats van 8 knopen varen we nog maar 4,5 door de tegenstroom.. dan gaat het echt langzaam….

Wat heel erg opvalt op deze tocht, is dat het gaat regenen zodra ik achter het roer zit. Paul en ik ruilen om de 2 uur en als ik het roer in mijn handen heb, begint het gelijk te druppelen. 2 uur lang droog en dan 2 uur lang regen…. Verder gaat het prima. We varen op de autopilot een koers van 48 graden (koers naar Brighton), maar door de stroom worden we opzij gezet. Op het kaartje (plotter) lijkt het nu alsof we naar IJmuiden varen. Over 6 uurtjes staat de stroom weer mee en worden we de andere kant op gezet. Dan komen we weer wat beter op koers. Ook denk ik dat ik een dolfijn zie springen, maar omdat Paul vindt dat het niet zo is, is het niet waar…

We steken het Kanaal over. Eerst komen er allemaal tankers die van het Zuiden naar het Noorden varen en na een paar uurtjes komen we alle tankers tegen die van noord naar zuid varen.

We draaien lekkere muziek met een Nederlands uurtje tussendoor (mee gillen met Marco, Bløf, Racoon, Direct) en gelukkig blijft het daarna droog. Rond een uur of 5 gaat de wind uit. We zetten de motor aan en tuffen lekker door. Een leuk detail: Mijn dienst zou om 18.00 uur weer beginnen, maar dan varen we net Engeland weer binnen…. Dus mijn Iphone springt van 18.00 uur naar 17.00 uur: dus ik heb een uur langer pauze, haha! Goed geregeld!

Tegen de avond komt er echter een hele zware onweersbui tevoorschijn. We horen gedonder en zien flitsen in de verte. We zien die hele bui verschuiven aan de horizon en soms zie je strepen naar beneden (daar vallen de regenbuien). De bui gaat ons goed voorbij (het wordt wel even heel donker), maar toch overleg je samen even wat te doen als het onweer over je heen komt… Nooit leuk op zee, onweer.. We krijgen alleen een paar spetters en dan zien we een regenboog. Mooi. Rond 21.30 gaat de wind weer aan, jippie! We rollen de genua weer uit en de motor kan uit. Heel fijn!

We zien links “the Isle of Wright”, een eiland waar we ook nog een keer heen willen. Misschien volgend jaar! Rond een uur of tien zie ik vuurwerk boven Wright, een heel mooi gezicht zo vanaf het water. Dan wordt het donker. Het is veel donkerder dan vorige keer dat we in de nacht voeren… de maan is er niet, dus we worden niet bij gelicht. Gelukkig kunnen we op onze digitale kaart (plotter) alle boten om ons heen zien. Je ziet dan een driehoekje op de kaart. Als je hierop klikt, kun je zien hoe lang en hoe breed de boot is, hoe hard de boot vaart en of je op ramkoers ligt. Zo ja, dan moet je in actie komen. Zo nee, dan kun je gewoon lekker genieten van de avond op zee.

Dan komen we in de buurt van Brighton. Ik zie veel tankers links en rechts van me. Ik doe een wedstrijdje met een tanker (we komen steeds dichter bij elkaar) en ik win (zeilend, haha!).. Uiteindelijk kom ik erachter dat dit een gebied is waar veel baggerwerkzaamheden plaats vinden, dus die tanker lag bijna stil omdat hij aan het baggeren is… maar toch had ik gewonnen 🙂 Ook is het wel grappig om te kijken naar de verlichting van de boten om je heen. Wat zie je op je af komen? We hebben dit in theorie wel geleerd bij het behalen van ons zeildiploma, maar in de praktijk is het toch anders… Leuk om te zien.

Opeens zie ik een heel mooi oranje ding. Het is niet rond, maar lijkt een soort gebouw te zijn. We kijken ernaar en bedenken wat het zou kunnen zijn… mooie architectuur… stom stom stom, het blijkt gewoon de maan te zijn die zich laat zien, haha, wat een grap! We zeilen verder tot de haven in zicht komt.

Dan begint het kijken waar je heen moet.. Dat vind ik wel lastig in het donker. Op zich zie ik op het kaartje dat ik nog rechtdoor kan varen, maar als ik voor me uit kijk, zie ik rare dingen en denk ik dat ik ergens tegenaan vaar. Ik roep tegen Paul dat er een soort bootje voor ons ligt, maar hij ziet het niet… Hij haalt voor de zekerheid zijn bril even en kijkt opnieuw. Het blijkt een hele hoge brug te zijn en ik zie de onderdoorgang tussen twee pilaren aan voor een bootje… hoe kippig kun je zijn…

We strijken de zeilen en zetten de motor aan. Paul stuurt rustig af op de havenkom (rood en groen licht) en ik leg de lijnen klaar en hang de stootwillen op. We varen de haven in en roepen de havenmeester op. Die is er gelukkig 24 uur per dag. Maar niet heus. We krijgen geen contact, hij ligt lekker in zijn mandje. Logisch ook om 04.00 uur ‘s nachts.

We varen een rondje totdat we een plek vinden. Als Paul ernaartoe stuurt, merken we opeens ontzettende stroming en worden we tegen een boot aan geduwd. Met een klap raakt onze zijkant de zijkant van die andere boot… heel irritant… wat een stroming…. we proberen het opnieuw, maar dan met een nog ruimere bocht. Voordat we het weten, worden we tegen de kant aan gedrukt door de stroming en liggen we dus prima. We roepen Jan via de marifoon dat hij naast ons kan komen liggen. Ook hij wordt gepakt door de stroming en komt met een boem tegen ons tot stilstand. Na 18 uur varen (voornamelijk zeilen YES!!) zijn we weer in Engeland (Brighton) en na een biertje duiken we ons bedje in.

 

 

  4 comments for “Engeland – Frankrijk – Engeland

 1. mireilel
  07/08/2015 at 15:52

  hahaha met dat vieze petje 🙂

 2. Francisca
  07/08/2015 at 16:51

  wahahahahaha ik vind je leuk en dan die Paul-feitjes ; P xxxx

 3. Wilma den Heijer
  08/08/2015 at 09:20

  Gezellig verslag, bedankt!
  Jammer dat de trip met de speedboot niet doorging en wat fijn dat Paul z’n brilletje had …..

 4. riet en ton
  08/08/2015 at 11:54

  nou dit was ook weer een hele trip voor jullie,maar alles is toch nog goed gegaan voor ons komt de trip naar Parijs ook aardig in zicht en verder is alles goed en gezond de vriendelijke groeten van ieniminie en M.e.P.xxxxxxxxxxxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *