Het gevoel van… en blauwe plekken!

Vlak voor vertrek:

Vrijdag 17 juli allebei nog hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen; werk, boodschappen, was, inpakken, gedag zeggen, etc. Toen naar de boot! Alles inladen en een plekje geven en daarna lekker naar de Mc Donalds. Ik kan alleen nog geen big mac eten.. Mijn mond kan niet zover open door de operatie aan mijn nek. Gebeld met Jan, Ilona en Tom en zij komen morgenvroeg langs Enkhuizen. Nu veel teveel wind. Lekker op tijd slapen.

Het gevoel van..

Zaterdagmorgen komt de Walkabout (boot van Jan, Ilona en Tom) om 09.30 langsvaren. We duiken samen de sluis in richting Markermeer en dan hijsen we de zeilen. We kunnen het hele stuk naar Amsterdam goed zeilen. Lekkere, aan de windse koers! Ik sta echt te genieten achter het roer.

Dan heb ik opeens een emotioneel moment… Ik realiseer me dat het ook heel anders had kunnen gaan met die operatie aan mijn nek.. Dan had ik hier niet gestaan.. Ik krijg tranen in mijn ogen van geluk. Dat het allemaal goed is gegaan, dat het weer geneest en dat de tumor goedaardig is! Dat geluksgevoel is zo fijn! En dat gevoel van geluk, is gelijk de verklaring van onze bootnaam: Quale!

Okee, genoeg gesnotter. De zeilen omlaag, want we gaan de Schellingwouderbrug onderdoor en daarna de Oranjesluizen in. Tussendoor redt Jan nog een sloepje dat motorpech heeft en in de vaargeul bijna overvaren wordt door een tanker, alsof het niets is.

In de sluizen raken we aan de praat met de boot naast ons, de pantha rhei. Zij gaan 4 weken naar Engeland, met als topattractie Londen! Wij vragen of ze toevallig met Erwin (falkor) gaan. Dat is zo. Ze verzamelen in IJmuiden. Toevallig! Niet iedereen in de sluis doet zijn best om de boot heel te houden.. Soms knalt er eentje keihard tegen de kade.. Zeker een huurboot.. Zonde!

Na een relatief saaie tocht door Amsterdam gaan we door de sluizen bij IJmuiden en daarna de jachthaven in. Snel nog even tanken en daar ligt de Brunel boot van de Volvo Ocean Race. Gaaf om van zo dichtbij te zien!

Op de steiger zien we gelijk veel bekenden. Erwin en Chretienne pakken de lijntjes aan en Jan helpt me even met het aantrekken van de lijnen.

Erwin gaat met 8 boten naar Londen; ze wachten op goede wind de goede kant op. Even gezellig gekletst. Wij eten macaroni en morgenvroeg vertrekken we naar Scheveningen.

image1

image2

image3

image4

Blauwe plekken

Vroeg vertrek uit IJmuiden, zodat we rond 11.30 uur aanmeren in Scheveningen. We passen niet meer in het passanten gedeelte van de haven en krijgen een plekje aan de kade, naast de Harbour Club. Paul parkeert de boot in een piepklein plekje voor een andere boot, erg knap. Mede dankzij mijn voortreffelijke manier van lijnen werpen om bolders natuurlijk!!

Onderweg veel regen, waardoor alles heel glibberig was. Ik ging vlak voor de haven van Scheveningen even snel naar binnen om het marifoonkanaal van de jachthaven op te zoeken, maar toen gleed ik van het trappetje af… Dus hele blauwe plekken op mijn zitvlak en armen. Paul heeft last van zijn voet (soort jicht) en loopt hierdoor heel voorzichtig het trappetje op. Helaas stoot hij hierbij zijn knieschijf en kan een pijnkreet niet onderdrukken.. Dat wordt smeren met de vallen en stoten gel.. Sowieso stoot ik me tachtig keer per dag aan van alles op de boot… terwijl we niet eens een kleine boot hebben…

In de middag komen Wilma, Marijke en Jacques even een colaatje drinken en liggen we heerlijk aan de kade. Later komen Monique en Paul langs. We eten samen met Jan, Ilona en Tom lekker tonijn, zalm en gamba’s.. Mmmmm… Laatste boodschapjes bij de jumbo.. Morgen weer vroeg weg.

07.00 uur gooien we de trossen alweer los en varen Scheveningen uit. We gaan langs de Nederlandse en Belgische kust naar het zuiden.. We vertrekken zo vroeg, omdat er aan het eind van de dag veel wind komt. Nu komt de wind uit de verkeerde richting (ZW) en is zwak. We varen op de motor met het grootzeil omhoog voor de balans en passeren de Maasgeul rustig. Als je een bepaalde boei passeert, moet je je melden bij de verkeerscentrale Maasmond (VHF 3). Dan weten ze dat je de vaargeul gaat oversteken. Het oversteken van zo’n vaargeul moet altijd haaks op de vaargeul, zodat je zo snel mogelijk weer uit de vaargeul bent. Vervolgens varen we langs de Haringvliet, Brouwersdam in de hoop vanavond in een Belgische haven aan te leggen. Zeebrugge, here we come!

Ik ga, want ik moet het roer weer overnemen; mijn pauze zit erop! Doei!

  2 comments for “Het gevoel van… en blauwe plekken!

  1. Francisca
    21/07/2015 at 21:35

    geen mail, maar via de app gehoord over je nieuwe blog. Wij zijn ook heel blij Geniet! x

  2. René
    23/07/2015 at 13:35

    Super leuk om te lezen, geniet er lekker van en let goed op elkaar!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *