Gotenburg, Varberg, Helsingør

Vlak voor we weg varen uit Marstrand, krijg ik een telefoontje van mijn zus. Ze is gevraagd om voor haar werk (forensisch expert) naar Oekraïne te gaan. Wat ze precies gaat doen, is nog niet bekend, maar heeft natuurlijk alles te maken met de vliegramp aldaar. Naast het feit dat ik supertrots op haar ben en het een eer vind dat ze iets kan doen, vind ik het ook spannend! Is het wel veilig genoeg?? Maar ja, ze vliegt er ‘s avonds al heen, dus we wachten verder nieuws af.

De weg naar Gotenburg is eerst door een smal slootje, waar we elkaar net aan kunnen passeren. Dan wordt het breder en varen we door de scheren naar de stad Gotenburg. We hebben van Paul Gruijthuijsen gehoord in welke haven we het beste kunnen liggen en hij heeft gelijk: eindelijk een haven met plek voor zeiljachten en een eigen box! Super!!! We gaan lekker uit eten in het havenrestaurant en dan ga ik nog even een cake bakken, want Erwin is morgen jarig. Ik vergeet helaas de cake… En dus hield ik nog een halve cake over. De rest zwart geblakerd… De volgende ochtend beginnen we dan ook met verjaardagskoffie op de Falkor. Wij geven met Jan, Ilona en Tom een t-shirt en een rotspen als kado. Na de koffie (met een heel klein stukje cake) gaan we de stad in.

Vanaf de haven neem je de tram naar het centrum en in de tram pin je met je credit card een kaartje; erg handig. In de stad dwalen we door de straatjes, lopen richting haven en de kids maken een proefritje op een Segway. Erg grappig om te zien hoe snel ze hierop kunnen rijden! Door een beeldenpark, langs een kerkje waar nu vis verkocht wordt en via een overheidswinkel waar je voor veel geld wijn en bier kunt kopen met de gebruikelijke alcohol percentages gaan we terug naar de tram en naar de haven. Daar houden we een verjaardagsborrel in de havenbar, omdat het keihard begint te regenen. Eindelijk een keer regen in 3 weken, niet te geloven!!! Het blijft regenen, dus de borrel loopt uit… Als het droog is, gaan we naar de boot en relaxen de rest van de avond. Even nog een potje rummikub met Rozemarijn en Christiaan en een filmpje!

De dag erna gaan we op de motor naar Varberg. Alweer geen wind, dus weinig te zeilen vandaag. Wel weer prachtig weer, maar meer bewolking dan gister. Ik sta lekker te sturen en op de kaart te kijken en dan opeens duikt er een grote rots voor me op…. Snel weg sturen en naar dieper gelegen water. Jan roept me al op de marifoon: zie je die rots??? Ja, 1 seconde geleden!!! Echt erg! Op de kaart kijken en om me heen is too much… Hoe bedoel je, minder scherp??? Gelukkig is het goed gegaan. We kiezen in Varberg het haventje aan de linkerkant, want daar is een bbq-plek. Dat lijkt ons wel gezellig! De mannen gaan de haven betalen en vlees inkopen. De dames bekijken waar we morgen heen gaan. We worden een beetje gek al al het motoren…. We willen zeilen… Komende dagen is er weer weinig wind… Dus morgen maar een grote slag maken op de motor. De mannen komen na anderhalf uur eindelijk terug (er was zeker een havenbar!!!), maar ze garanderen dat het winkeltje 3 km lopen is… Als het vlees in de marinade staat, wordt het pikdonker en gaat het heel hard waaien… We leggen de boten nog even beter vast en dan barst het los!!! Regen, regen, regen!!!!! Leuk bbq weertje…. Dus iedereen eet gewoon zelf op de boot. Wij wachten de bui af en eten wat later… Toch bbq op ons achterdek.. Heerlijk! ‘s Avonds film gekeken (homefront) en lekker slapen.

We vertrekken heel vroeg, lange dag varen. Na 10 minuten varen, stopt de motor van Jan ermee. We varen naar hem toe, maar voordat we er zijn, doet de motor het alweer. Waarschijnlijk iets in zijn schroef…. Gelukkig niks aan de hand. Ja, wat doe je dan, 10 uur lang…. Beetje slapen, zonnen, ontbijt en lunch maken, Facebook kijken tot zolang ik bereik heb op zee (ik lees dat Roy en Patrice een 3e kindje krijgen, super leuk), oude cd’s van Madonna luisteren… Bruinvissen spotten (eentje gezien), Een visser kwaad maken door te dicht langs zijn boot te varen (blijkbaar)… Ik week heel erg uit, maar hij begon toch te schelden in het Zweeds… Geen idee, ik kom alleen iets verstaan van ‘verschwunde’… Of zoiets… Dus maar gewoon door gevaren en een paar keer sorry geroepen….

Verder zat ik weer een keer niet op te letten (alleen op de kaart kijken, niet naast me)… Zeilt er opeens een onwijs grote zeilboot achter me langs…Schrok me rot…. Net na 15.00 uur in de middag zeilen we officieel Denemarken in. De grens ligt in het water en kun je zien op de kaart (in het water ligt geen groene lijn, haha). Het slot van Helsingør zien we al liggen; erg imposant. Aan het einde van de tocht varen we, door de golven van achter en de meegaande stroom heel hard de haven binnen. We gaan eerst even tanken en leggen daarna aan naast een Duitse boot. Prima buren.

We lopen het dorp door (Helsingør) en komen langs een super modern museum dat gebouwd is in een droogdok en andere architectonische hoogstandjes. Het feit dat Paul foto’s maakt van gebouwen, wil wat zeggen, haha! Het dorp doet wat armoedig aan; we eten bij een Deens restaurantje, maar vinden het niet lekker.

Er lopen veel vreemde mensen in dit stadje… Klinkt een beetje raar of misschien trekken wij het aan, maar we zien alleen maar zwervers en armoedige mensen. Een heel dubbel beeld naast de onwijze mooie musea in de haven naast het slot. Het lijkt alsof de stad heel veel geld heeft, maar de mensen niets… Naast de haven ligt aan de andere kant een strandje waar veel mensen nog lekker een duik nemen en wij gaan op de koffie bij Marieke en Erwin.

Morgenochtend gaan we het slot en het museum bekijken en in de middag varen we door naar Kopenhagen!! Nog 20 mijl te gaan (40 kilometer). Inmiddels berichtje van mijn zus gekregen.. De situatie in Oekraïne is nog niet veilig genoeg, dus ze heeft nog niets kunnen doen…. Frustrerend…zit daar maar te wachten.. maar ik ben blij dat ze pas gaat als het echt veilig is!

Liefs Paul en Bi

20140729-115307-42787334.jpg

20140729-115309-42789161.jpg

20140729-115306-42786095.jpg

20140729-115306-42786575.jpg

20140729-115307-42787686.jpg

20140729-115309-42789623.jpg

20140729-115308-42788210.jpg

20140729-115308-42788692.jpg

  3 comments for “Gotenburg, Varberg, Helsingør

 1. Moeders
  29/07/2014 at 10:22

  Een rots, een groot achterlangs scherend zeilschip, onverwachte windstoten, haperende motoren; o, o wat een spannende momenten allemaal. Gelukkig komen jullie ondanks de prijzige alcohol niets te kort en wordt het leven dagelijks gevierd. Dat doet ons thuisblijvers goed om te horen. Geniet samen verder van de droom die al voor ruim de helft werkelijkheid is geworden! Liefs en dikke kus.

 2. René
  04/08/2014 at 19:26

  Hebben jullie al verse vis gevangen? Wederom leuk verhaal om te lezen!!!

  • Quale
   05/08/2014 at 22:07

   Nog geen vis gevangen!!!!! De duurste visspullen werken niet, haha!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *