Risor, Noorwegen – Stromstad, Zweden en verder (Fjallbacka, Kungshamn)

Vanuit het laatste fjord bij Tvedestrand varen we donderdag 17 juli richting Risor. Het is een leuk tochtje op de motor (25 mijl ongeveer). We varen tussen de rotsen door en dit is heel goed te doen. Bij Risor aangekomen zien we dat alle schepen van de Tall Ships Race hier liggen of net weg varen. Ook veel Nederlandse schepen, zoals de Eendracht, de Gallant, de Wylde Swan en een heel mooi opleidingsschip van de Marine (zo ontwijk ik het feit dat ik de naam niet meer weet!). Nadat we met moeite allemaal een plekje hadden gevonden, liggen wij naast een Spaans schip dat ook meedoet met deze Tall Ships Race. Super aardige mensen. Tevens hadden we vanuit de boot uitzicht op een bar aan het eind van de steiger, dus wat wil je nog meer?

Toen wij het dorpje door gelopen waren (hamburgertje als lunch) en even lagen te tukken, werden we opgeschikt door het liedje ‘Happy Days’!! We schrokken ons rot en dachten dat The Fonz himself op het achterdek stond. Niets was minder waar….. Er was een boot binnen gevaren, genaamd ‘Sailing for Jesus’ en zij zongen dit heerlijke, vrolijke lied (ahum). Na dit liedje begon het direct te regenen…. ik zeg niet dat er een verband is, maar het was wel erg toevallig!! Na een regenpauze, kwamen ze opnieuw zingen en maakten er een vrolijke boel van op de kade. Wij hebben snel onze deurtjes dicht gedaan en zijn onder de banken gaan liggen.. haha.

Na een borrel op de Walkabout over ons reisdoel voor morgen, horen we dat er in Oekraine een vliegtuig is neergestort. Heftig nieuws… zoveel mensen die net als wij wilden genieten van een heerlijke vakantie of net terug gingen naar huis… ik krijg weer kippevel als ik eraan denk.

We eten met zijn tweetjes samen aan boord en gaan relatief vroeg naar bed. Morgen vertrekken we vroeg naar Zweden. Erwin en Marieke gaan met de Falkor om 06.00 uur weg, maar de Walkabout en wij vertrekken om 08.00 uur. Het blijft vakantie, nietwaar? Als we op zee zijn, bellen we snel mama nog even om haar te feliciteren met haar verjaardag, voordat we geen bereik meer hebben.

Na een zeer relaxte tocht met heel weinig wind, bereiken we rond 17.30 uur Zweden!!!  We doen als eerste het stadje Stromstad aan. Wij liggen aan de oude visserskade, de Walkabout en de Falkor vinden een plekje naast elkaar aan een steiger. Na een opfrisbeurtje, gaan we met elkaar heerlijk uit eten bij een visrestaurant. Lekker mosselen gegeten!

De volgende dag (zaterdag 19 juli) hebben we een rustdag. We kunnen dus uitslapen tot hoe laat we maar willen…. Wij zijn om 07.00 uur klaarwakker!! Uiteindelijk nog heerlijk tot 09.00 uur in bed gelegen en lekker ontbeten met een gebakken eitje. Bloedheet buiten, snel de buiskap omlaag voor meer wind. Er komt een journalist langs van de stromstad krant (ofzo) en die wil een foto maken van ons. Prima hoor, wellicht worden we nog beroemd. Hij vertelt ook dat je deze morgen tussen 08.00 – 10.00 uur voor een klein bedragje garnalen kan eten…. omdat het garnalendag is vandaag. Helaas, te laat…

Dan lopen we het stadje in om de winkeltjes hier te bekijken en weer eens boodschappen te doen. Heerlijk, lekker even slenteren… even ergens een latte macchiato drinken met een zoet broodje erbij, lekker. Ik heb leuke, nieuwe schoenen gekocht, maar we kunnen geen souvenirwinkeltje vinden hier. Nergens een t-shirt of iets dergelijks van Zweden te vinden… Wel heel veel Noren die hier hun inkopen komen doen qua alcohol, omdat het toch weer 20% goedkoper is dan in Noorwegen (wijn zelfs 50%).

Naast het eten van de garnalen is het de rest van de dag ook feest. We kunnen het niet goed verstaan, maar Paul heeft het omgedoopt tot Koekwauzefest. Dit houdt in dat er overal vreemde types rondlopen met een bepaalde boodschap… We zagen onder andere een man met een heeeele grote vlag samen met een man die rood geschminkt was… geen idee waarom… ook zagen we twee vrouwen die uit een hoop aarde, aarde in hun t-shirt schepten en naar de haven toe droegen, waarbij ze een heel spoor maakten (aarde naar de zee dragen..) …. geen idee waarom… en mensen die proberen te zingen op een podium….. ehh… hartstikke leuk joh!

Om 16.00 uur roeien we met Keessie naar onze vrienden om te borrelen. Daar hebben we de fles Mojito van Jos en Ennely soldaat gemaakt. We besluiten om morgen weer verder te varen richting Fjalbacka. Daar willen we in een natuurhaven gaan liggen. Dat overleggen met elkaar over het reisdoel van morgen noemen we officieel een palaver…. in deze groep is het alleen meer een borrel dan een palaver, maar dat geheel terzijde. Iedereen vindt eigenlijk alles wel prima, als we maar voldoende tijd hebben om rustig terug te varen naar Nederland aan het eind van de vakantie. We willen geen gehaast.

Met Jan, Ilona en Tom gaan we lekker garnalen eten en daarna luisteren we vanaf de boot naar een soort Idols, de afsluiting van deze feestdag! Nog steeds 20 graden… heerlijk!!  Rond een uur of 10 varen we de volgende morgen weg richting Fjallbacka. Stukje op de motor en een stuk zeilen. Heerlijk! We proberen aan te leggen in Flaskon, een ankerplaats die iedereen in reisgidsen heeft gezien, want het is super druk.

Om je een idee te geven, het gaat als volgt: je vaart eerst een aantal rondjes door zo’n baai om te kijken waar we met 3 boten naast elkaar kunnen liggen. Aangezien je overal rotsen ziet, kijk je ook of er ringen in de rotsen zitten waaraan je je lijn kunt vastmaken. Als je denkt dat je iets ziet, vaar je er rustig heen en kijk je of het diep genoeg is. Zo ja, dan vaar je nog een rondje en vaar je de punt rustig naar de kant. Als je er bijna bent, gooi je aan de achterkant van de boot een hekanker uit en laat de lijn lopen totdat de voorkant aan de kant vastligt. Dan trek je de lijn van het hekanker strak, zodat je zowel aan de voorkant als aan de achterkant vastligt. Tot zover de theorie.

Nu de praktijk: nergens een plek te vinden, alles te ondiep, de kant is onbereikbaar vanaf je boot, dus moet je eerst het bijbootje oppompen, in het water leggen, peddels vastmaken, naar de kant roeien, op de kant klimmen (op de rotsen) en dan de lijnen aanpakken van degene die aan komt varen… scheldend en tierend, omdat die persoon EN moet sturen EN een hekanker moet uitgooien EN op de diepte moet letten…. En niet te vergeten alle mensen op de kant die wel weten waar jij moet gaan liggen en zo de punt van je boot naar een ondiep stuk trekken, zodat je in ondiep water komt…. Kortom, iedereen was er klaar mee en we zijn ‘gewoon’ naar Fjallbacka gevaren om daar in een normale haven te liggen…. Nou ja, een hele dure haven met ontzettend vervelende buren die niet eens hun bijbootje weg willen halen, zodat wij langszij kunnen. Zoals je leest, niet onze beste dag vandaag. Wel een gratis wasmachine… dus de eerste onderbroeken en handdoeken kunnen we wassen! Ook komen we hier de Dickson weer tegen, Twee Nederlandse mensen die van hun oude dag genieten met een leuke motorboot. We zagen ze al in Lillesand en nu weer. Ook liggen we naast Jan en Cor, Nederlanders met motorboten die hier ook toevallig zijn. 

Na een lekker (zelf gebraden rosbief) maaltje beklimmen we de rots in Fjalbacka. Met een houten trap omhoog en dan wachten op de zonsondergang! Dit uitzicht maakt onze dag weer goed!! Is het vandaag nou zondag of zaterdag? Ik raak echt de dagen kwijt. Ff checke, oh ja, de zondag is voorbij. Maandagochtend vertrekken we weer uit deze haven en varen eerst een stuk op de motor en dan zeilen we op het fok door de scheren. Ook vissen we en natuurlijk vangt Erwin weer een paar makrelen. Hij heeft nu echt een grote makreel te pakken. Jan en Paul vangen (alweer) niets. Omdat we over de marifoon vaak met elkaar overleggen over de visvangst (vooral de mensen die iets gevangen hebben, praten het vaakst 🙂 ), horen ook andere Nederlanders ons.  Ze noemen ons al de makrelenvissers en vragen steeds of we al wat gevangen hebben.. Leuk dat contact met andere Nederlanders…

Ook varen we door een heel smal kanaal vandaag met een beweegbare brug. Het is ongeveer drie kwart van de Vliet (soms smaller) en daar komen wij dan doorheen (4,5 meter breed) en aan de andere kant tegenliggers van dezelfde breedte. Bij de brug moeten we wachten tot de brug open gaat (gelukkig gaat dit snel) en dan kunnen we weer door. Leuk stukje anders Zweden dan de eilandjes die we tot nu toe zien. Naarmate we zuidelijker komen in Zweden is er weer meer bos te zien. Leuk die veranderingen. We varen langs Smogen naar Kungshamn (Kungshaven). Daar vinden we een plekje naast een Duitse boot aan de gasthamn (passantensteiger) en Jan komt naast ons liggen. Erwin ligt achter ons, dus we liggen prima. Heel lekkere tonijn gegeten…. We blijven hier nog lekker een dagje. Je kunt met een bootje naar Smogen; dat blijkt de toeristenstad van Zuid Zweden te zijn. Kijken of we leuke souvenirtjes kunnen scoren! Nog steeds heerlijk weer elke dag (elke dag korte broekenweer, 25 graden of warmer), dus we kleuren lekker bij!! Helaas hier ook geen WIFI, dus foto’s houden jullie tegoed.

Liefs Paul en Bi

  4 comments for “Risor, Noorwegen – Stromstad, Zweden en verder (Fjallbacka, Kungshamn)

 1. Je zus
  22/07/2014 at 08:33

  Välkommen till sverige! Wat zalig! En tot nu toe maar 1 mindere dag, valt dus reuze mee! Fijn te lezen dat jullie zo genieten. xxx

 2. Eric
  24/07/2014 at 23:21

  Hi Paul en Bianca,
  Leuk om jullie via de blog te volgen,
  Ik zit nu in Frankrijk, ook leuk, maar ik volg de reis van de Falkor, Walkabout en Quale op de voet.

  Veel plezier en weinig tegenwind gewenst, groeten aan iedereen daar
  Opstapper Eric

  • Quale
   25/07/2014 at 18:45

   Wat leuk dat je een berichtje stuurt. We zijn nu in Gotenburg en gaan zo eten met Viola, gezellig. Fijne vakantie!

 3. Jan
  25/08/2014 at 11:00

  Het opleiding schip van de marine heet
  Urania Bianca 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *