Op naar Zakynthos!

Dinsdag 17 mei 2016 – Kioni (Ithaca) – Pera Pighadi baai (Itaca) – Eufemia (Keffalonia)

Gisterenavond en vanmorgen hebben we heel veel zwaluwen op en boven de boot en in de havens… De spreekwoorden vliegen je om de oren… een zwaluw boven water of wei, dan is regen nabij…. een zwaluw op het dek, dan ligt je anker in de drek… een zwaluw op de reling, geeft je anker nog wat speling, een zwaluw op de kajuit, dan kan morgen je t-shirt uit en ga zo maar door. We ontbijten aan boord en na onze bijzondere aanleg van gisteren, hebben we weer een zeer bijzondere afvaart. We halen eerst het bijbootje weg van de kant en dan doen we de achterklep naar boven. Paul en Mireille gaan de ankers ophalen en Petra en ik doen de achterkant. Peet haalt de lijnen naar binnen en ik doe het roer. We varen langzaam naar voren en Mireille probeert ons tweede anker op te halen…. Als we het anker omhoog halen, zien ze dat er een dikke ketting om het anker zit… we krijgen deze er niet af en hij zit klemvast. De enige oplossing is dat iemand het water in gaat en onder water duikt om onze ankerlijn onder deze ketting door te halen…. Mireille, net gedoucht en haren gewassen, twijfelt geen moment (zwemmen is haar leven) en trekt snel haar badpak aan. Ze komt nog net niet met snorkel en flippers de boot uit, maar duikt als een soort superman het water in onder applaus van de Nederlanders die op de kant staan te kijken naar wat we aan het doen zijn! Ze zwemt (21 graden, heldin!!) naar het anker en haalt (met haar teen) de lijn onder het anker door… zodat het anker weer los is.. Eenmaal weer aangekleed vertelt ze dat zij hele getrainde tenen heeft doordat ze haar sokken altijd met haar tenen uittrekt. ZO grappig!! Als zij aan het omkleden is, halen wij het andere anker op en varen de haven uit. De andere boten zwaaien ons na. Leuk schouwspel waren wij! Ik hoop dat we de komende dagen minder problemen hebben met aanleggen en afvaren…

IMG_0085

Het waait opnieuw lekker door. We varen ruime wind naar een baai dit ontzettend mooi schijnt te zijn… maar als je er overnacht dan moet je oppassen voor ratten die je boot op klimmen…. wij gaan hier dus niet overnachten. Opnieuw gaan we proberen te vissen… we hebben een super hengel gekocht, maar hoe Paul ook probeert, vissen komen er niet aan zijn hengel…Het is heerlijk weer en we genieten volop. In de baai (Pera Pighadi) leggen we de boot voor anker en gaan lekker zwemmen. Ook even lekker lunchen. We maken tosti’s met salade en tzaziki. Super lekker.

 

IMG_1419 IMG_1413 IMG_1425

Na de lunch nog even zwemmen en dan zetten we koers naar Eufemia (dorp op het eiland Keffalonia).

We gaan dus weer naar een ander eiland… heerlijk! Het is nog ongeveer 3 uurtjes varen. We varen rustig ruime wind langs Ithaca en als Mireille een vissersbootje ziet dat gaat vissen, besluit ze ook om de hengel weer naar buiten te gooien. Hier moeten toch echt vissen zitten als hier vissers zijn… De wind valt hier helemaal weg (aan de onderkant van het eiland), zodat we bijna stil liggen. We doen zelfs onze motor aan om vooruit te komen…  Dit is van korte duur, want een half uurtje later trekt de wind aan tot windkracht 5 met vlagen naar 6 en moeten we zelfs reven om een beetje rechtop te blijven varen… het laatste uurtje is heftig zeilen, niet te vergelijken met de rest van de dag.. Maar uiteindelijk komen we aan in de haven van Eufemia en op de kade roept een havenmeester waar we de boot moeten aanleggen.

Als we zien dat je je moet melden op marifoonkanaal 72, vraagt Paul wie dat gaat doen. Mireille en ik zeggen allebei tegelijk: Petra! Omdat wij het vreselijk vinden om door zo’n ding te praten… Paul vindt het echt niet kunnen… Petra heeft dit nog nooit gedaan.. dus Mireille gaat ons aanmelden.. De havenmeester zegt precies wat we moeten doen en zo komen we keurig aan de kant te liggen. Omdat het hier ook echt goed door waait, leggen we het tweede anker weer uit. Dan is het tijd voor ons havenbiertje… we zitten aan het biertje, maar merken toch dat we niet echt lekker vast liggen… We besluiten uiteindelijk om opnieuw te ankeren… Dus weer alle lijnen los, stroom eraf, plank naar de kant inklappen, wegvaren,…. gedoe…. daar houden we niet van.. De tweede keer gaat het ankeren beter en hebben we meer grip. Het tweede anker laten we liggen, zodat we meer grip hebben. Een tweede havenbiertje dan maar… We hebben ontzettende trek en voor de eerste keer gaan we lekker zelf koken. We maken watermeloen salade met kip en gehakt. Super lekker. Alles gaat op!

Na het eten gaan we een wandelingetje maken door het dorp. We lopen de hele boulevard af die ze hier hebben gemaakt. Alle bomen zijn in de vorm van hartjes gesnoeid (volgens Mireille) waardoor we dit Route de L’ Amour dopen. We komen langs super de luxe hotels met zwembaden die uitzicht bieden op de Middellandse zee. Ziet er goed uit hier!! Op de terugweg gaan we lekker een ijsje eten (voor het eerste deze vakantie) bij een restaurantje vlak bij onze boot. Heerlijk en goede wifi, ook fijn!! We hebben trouwens voor het eerst weer stroom op de boot, dus we kunnen onze telefoons en laptops weer helemaal opladen, erg fijn! Ook hebben we dan constant warm water, waardoor ik een extra warme douche niet oversla. In de avond wordt het hier echt wel wat frisjes, dus een trui en lange broek is dan niet overbodig.

Woensdag 18 mei 2016 Eufemia (Keffalonia) – Lake Melissani (taxi heen en weer) – Poros (Keffalonia)

Huh, wat hoor ik nu? We worden wakker van regen….. Wij hebben een groot raam open staan in onze hut en door de regen die binnen komt, worden we wakker. Snel alle ramen dicht… Het blijft nog wel een uurtje door regenen en we gaan lekker douchen op de kade (in de boot is echt veel te krap). Je doucht dan bij een restaurant of appartementen complex en betaalt 2 of 3 euro. Ook betalen we onze ligplaats bij de havenmeester. Dit is een van de enige havens waar je moet betalen per meter. Inclusief stroom zijn we € 17,50 kwijt, niet te vergelijken met Nederland. Voor de rest zijn alle havens hier bijna gratis… super fijn!

Dan ontbijten met heerlijk bruin brood en een soort rozijnenbroodje. Na het ontbijt is het droog geworden en komt de zon gelukkig weer door. We gaan eerst even geld pinnen en dan nemen we een taxi naar Lake Melissani, een toeristische trekpleister van dit dorpje.. De taxirit gaat prima. De chauffeur ontpopt zich als een echte toeristengids. We komen bij een soort tunnel en daar moeten we kaartjes kopen. De chauffeur geeft aan dat hij wel op ons zal wachten… de meter staat al?!! op € 6,39…. na een kilometer of 15 rijden… we vinden het prima… We kopen kaartjes voor dit speciale meer onder de grond (€ 7 p.p.) en dalen de trappen af en de tunnel in. Dan komen we bij een meertje (ter grote van een zwembad) en stappen in een soort bootje met een gondelier. Hij vertelt een standaardverhaaltje over stalagmieten en stalactieten en vaart het roeibootje in het rond…. Binnen 10 minuten zijn we weer bij het beginpunt en moeten we weer uitstappen. Mireille vraagt zich af waarom ze de blaadjes niet uit het water hebben gehaald… dan zou het veel mooier zijn geweest… ja, en dan sta je dus weer buiten bij je taxichauffeur. De meter staat inmiddels op € 10. Hij laat ons nog een gemaal zien onderweg. Daar komt het water vanuit het meer in de zee terecht. Echt super aardige man. Als we weer terug zijn in Eufemia, rekenen we € 19,98 af en drinken koffie in de koffietent waar ook de taxichauffeur gaat zitten. We krijgen gratis chocoladecake erbij, dat slaan we natuurlijk niet af!

IMG_1064

IMG_1069 (1)

IMG_0086

Dan maken we ons op voor de tocht naar Poros, onderaan het eiland Keffalonia. Van daaruit gaan we morgen de stap maken naar Zakynthos. Dat is een lang stuk varen, dus morgenochtend vroeg opstaan. Omdat we laat weg gaan door ons bezoek aan de onderwatergrot, zijn alle boten om ons heen al weg. We hebben dus geen last van ankers van andere boten en varen probleemloos weg.  We hebben het windje in de rug, windkracht 4 a 5 en vliegen dus vooruit. Mireille haalt een record van 7 knopen…. Uiteindelijk leggen we rond 16.00 uur aan in Poros. Het is een kade waar alle boten naast elkaar liggen, maar daarnaast loopt direct de weg waar auto’s heen en weer sjeezen… ze rijden hier echt heel hard.. Ook vinden we het een beetje troosteloze plek… het kan ook komen doordat het nog geen hoogseizoen is, maar het lijkt alsof je hier alleen maar komt als je de ferry naar een ander eiland nodig hebt…

IMG_1070

De havenmeester houdt kantoor in zijn auto; het lijkt net of ik drugs sta te kopen bij een dealer… We moeten ook hier “havengeld” betalen: maar liefst € 4,39 per nacht inclusief drinkbaar water. We gaan lekker relaxen en ik schrijf op het terras van een restaurantje aan mijn blog met een lekker Mythos biertje. ‘s Avonds gaan we bij dit restaurant (Dionysus) eten. Het eten is prima, maar de bediening slecht en langzaam. Wel vriendelijk hoor… Ze ruimen de borden niet af als we klaar zijn met eten en ze bieden niks te drinken aan. Een van de serveersters zit op een stoel de hele tijd te kijken naar een tafel met 2 mensen of ze haar roepen… beetje sneu gezicht. Ik denk dat Herman den Blijker en die vriend van hem hier aardig wat werk aan hebben! ‘s Avonds ontstaat twijfel over onze plannen voor Zakynthos…  Er wordt heel veel wind voorspeld voor Zakynthos. Vrijdagmiddag t/m zaterdagavond voorspellen ze windkracht 8 tot 10… We zouden er morgen heen kunnen varen, maar dan liggen we in een haven waar de wind verkeerd binnen komt en dus niet prettig met windkracht 10… We kijken en kijken op verschillende weer websites, maar ze hebben het allemaal over deze storm… Misschien toch beter om de plannen voor Zakynthos te laten varen….. We besluiten om het zekere voor het onzekere te nemen en morgen wat meer terug naar het Noorden te varen (daar is minder storm) en ons plan voor Zakynthos te laten gaan…. 🙁 Kan gebeuren, maar ik moet hier altijd even van bijkomen… ” “zeilen waar de wind ons brengt”… makkelijker gezegd dan gedaan. Soms wil je ergens gewoon heen…. ook al heb je tegenwind… Maar ok, het slaapt wel een stuk rustiger als we weten dat we niet in windkracht 10 terecht komen.

 

IMG_1435

Donderdag 19 mei Poros (Keffalonia) – Vathi (Ithaca)

We staan vroeg op, want we willen op tijd vertrekken. Petra en ik staan om 07.45 uur bij de douches, maar de douche mevrouw is er nog helemaal niet.. Ook het restaurant dat bij de douches hoort, is nog gesloten. We wachten en om 08.00 komt er beweging. De ober komt eraan en laat ons de douches zien, de verse vis wordt geleverd en oma staat haar stoepje te vegen. Om de beurt douchen we. Ik download nog even het laatste weerbericht en Petra gaat naar de bakker / supermarkt als ik douche. Daar hoort ze dat er nog meer (veel leukere) restaurantjes zijn dan degene waar wij gisteren hebben gegeten. Aan haar blik te zien, snapt ze niet waarom we daar zijn gaan eten… Van je buren moet je het maar hebben! Op de boot lekker ontbijt en dan nog even water aanvullen. Mireille krijgt bezoek van een hond die haar de hele tijd volgt. Iedereen die weet hoe gek Mireille op honden is, weet hoe leuk het is om te kijken naar dit tweetal!

IMG_1074

Als iedereen gebruik heeft gemaakt van de wc op de kant, starten we de motor en trekt Mireille het anker op. We varen rustig naar voren. Helaas ontstaat er in de ankerbak een stapel van de ankerketting, waardoor de ketting klem loopt op het dek en je het anker niet verder kan inhalen.. Petra en Mireille krijgen de ketting er niet uit en Paul gaat helpen. Met heel veel brute kracht lukt het uiteindelijk om de ketting er weer uit te krijgen. Door het aan en uitzetten van de hoofdschakelaar doet het anker het weer. Gelukkig! We moeten dus beter opletten met het ophalen van de ankerketting. Die moet zich niet opstapelen als een berg, maar meer als een soort piramide… Of ben ik jullie nu kwijt? We lezen op nu.nl dat er een vliegtuig is neergestort in de Middellandse Zee..Vreselijk!

IMG_5754

Als we de haven uit zijn, zien we dat er echt geen wind staat vandaag. Ook is het zeer bewolkt en vallen er kleine spetter buitjes. We hebben de buiskap op gezet en de bimini (zonnedekje) om droog buiten te kunnen zitten. De motor staat aan en we zetten koers naar Vathi op Ithaca. Onderweg worden we (helaas niet) getrakteerd op een show van dolfijnen, vangen we (geen enkele) vis en is er (geen) zuchtje wind. Mireille hijst toch de zeilen om te proberen, maar na een half uurtje dobberen, zet zij ook de motor maar weer aan. Ook eten we een (smakeloos) soepje met brood.. en vinden we dit toch wel erg saai allemaal… Het is een bewolkte, grijze, saaie motordag op het water.

Rond 14.30 uur varen we de prachtige baai van Vathi in. Het ziet er mooi uit en er staan veel pastel gekleurde huisjes in de bergen… Doet een beetje aan Curacao denken. We vinden snel een plekje en ik laat het anker zakken… We doen dit een beetje te ver voor onze aanlegplek, waardoor de ketting op is als we bijna bij de kant zijn…  Er ligt dus 50 meter anker in het water… Door de lijnen aan de achterkant aan te trekken, lukt het ons net om zonder natte voeten (of bijbootje) aan de kant te komen.

IMG_1446

IMG_1441

We drinken even wat en gaan dan aan de wandel door het dorp. Je kunt helemaal naar de andere kant van de haven lopen. We lopen door allerlei straatjes achteraf, waardoor je zowel hele mooie huizen / appartementen complexen ziet en huizen die op instorten staan. Het is nu nog erg rustig in het dorp, omdat het geen hoogseizoen is, maar ze zijn hier voorbereid op duizenden mensen! Ontzettend veel tavernes, veel pinautomaten, grote supermarkten, winkeltjes met kleding, schoenen, tassen, souvenirs, scooter en autoverhuur en niet te vergeten een ontzettend lekkere bakker / patissier… Ik ga morgen geen brood halen, want dan kom ik terug met tassen vol… Ze hebben ook hele kleine ijsjes (kleiner dan de mini magnum) in allerlei smaken… Misschien ga ik ze morgen allemaal proeven 😉

Na de wandeling en het doen van boodschappen (de gehakt wordt zelfs vers gemalen voor ons in de supermarkt) gaan we op de boot een potje kaarten. We pesten wat af (laatste kaart moet aangegeven worden met de zin ‘stift, pinkie, pinkie’ terwijl je je elleboog en twee pinken op tafel zet). Ondertussen kook ik pasta. Na het eten is iedereen kapot (van het niks doen) en we gaan allemaal lekker ons ding doen. Ik ben dus het blog aan het schrijven, Mireille en Petra zitten binnen te lezen en Paul ligt hier naast me te snurken.. Lekker relaxed allemaal. We zijn bang dat het morgen de hele dag regent…. we blijven in ieder geval een dagje in Vathi en proberen zaterdagmiddag weer door te varen.. Vanaf zondag is de zomer weer terug!
Tot de volgende X!

  7 comments for “Op naar Zakynthos!

 1. Wilma den Heijer
  20/05/2016 at 18:06

  Bedankt Bi, ik heb weer genoten van het blog.
  Fijn dat bij ‘de bemanning’ de veiligheid hoog in het vaandel staat.
  De eerste week zit er bijna op, wat een geluk dat jullie het jacht voor twee weken gehuurd hebben!
  Geniet ervan met volle ‘teugen’!

 2. je zus
  20/05/2016 at 18:54

  zo leuk om te lezen, of ik er bij ben ? enjoy?

 3. Tineke van Nierop
  20/05/2016 at 19:53

  Hallo Paul, Bianca, Mireille en Petra,

  Wij mogen ook een kijkje iin jullie vakantie nemen, erg leuk om te lezen wat jullie meemaken. Wel spannend voor Petra dat ze in haar eentje op de boot zat, was ze niet in paniek? Het leest als een spannend boek, hoe zal de volgende dag zijn.
  Troost je maar hier regent het ook, het wordt wel weer wat warmer.
  Heel veel plezier voor de komende week.
  Groetjes van Arnold en Tineke.

 4. Liesbeth
  20/05/2016 at 21:12

  Wat leuk om te lezen! Je kunt leuk schrijven Bianca ??
  Ik zie Petra al met paniek in haar ogen alleen op de boot, terwijl Mireille op haar gemak aan komt kuieren en vrolijk naar jullie terug zwaait ?
  Het klinkt heerlijk allemaal; mooi weer, blauw water, pitoresque dorpjes en lekker eten!
  Liefs Liesbeth

 5. Diana
  20/05/2016 at 23:47

  Hallo daar,

  Nou jullie vermaken je prima is het niet met varen dan wel met het anker of de vissen die maar niet willen happen aan Pauls lijn ;0)

  Hopenlijk valt het weer en de regen de komende dagen mee.

  Geniet lekker van nog een weekje relaxen & heerlijk Grieks eten en fijne griekse douches en wctjes 🙂

  Groetjes, Di

 6. René
  21/05/2016 at 07:32

  De tenen van Mireille 🙂 🙂 Super leuk om jullie avonturen te lezen!!!

 7. Hannie van der Heiden
  21/05/2016 at 19:56

  het is een genot om jullie verhalen te lezen.
  Bianca wanneer wordt dit in boekvorm uitgegeven, dan koop ik de eerste.
  Gaaf hoor.
  De groetjes en uitkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *